Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Як вибрати ресторан для весільного банкету?

Коли починати пошуки банкетної зали для весілля? Як обрати ресторан для проведення весілля? Про що говорити з адміністрацією? Як звузити коло пошуків і про що не можна забувати? У якому форматі провести невеличке весілля, а у якому велике? Яка ціна оренди ресторану на весілля і яка ціна оформлення залу? У цьому матеріалі зібрано всі відповіді.

Ресторан для весілля: з чого починати пошуки?

Півроку – оптимальний термін для бронювання хорошого ресторану для весілля. Весільний сезон доводиться на літо. Ви будет здивовані, який спектр дат буде доступно, якщо навесні почати шукати залу для весілля у липні. Взимку ажіотаж спадає, і ресторан можна шукати за 2-3 місяці до весілля.

Альтернативний варіант: замовити виїзне обслуговування (кейтеринг) і арендувати невелике атмосферне приміщення. Не ресторан, а просторий банкетний зал готелю, бізнес-центру або заміського клубу відпочинку.

Ресторан для проведення весілля: 4 кроки правильного вибору

Починайте з каталогів, де вже підібрано ресторани ыз фотографіями і цінами. Це реально економить час. До того ж у цих каталогах можна вибрати ресторан у Києві, в Одесі чи в Харкові. Почитайте відгуки інших наречених. Знайдіть на карті адреси, підрахуйте час і вартість дороги від РАГСу чи місця виїзної церемонії.

Крок №1 Вивчення актуальних пропозицій

Вибирайте декілька ресторанів, що теоретично можуть задовольнити усі ваші побажання. Тому що остаточне рішення краще прийняти після особистого відвідування.

Читайте також “За якими критеріями вибирати ресторан на весілля?”

Крок №2 Діалог з адміністрацією

Не соромлячись, запитуйте адміністратора про все: чи можна принести свій алкоголь, який “корковий збір”, яким повинне бути мінімальне замовлення, щоб ресторан зачинили для сторонніх, чи можна використовувати хлопавки, метафан, чи можна запросити своїх музикантів?

Зверніть увагу, як адміністратор відповідає на поставлені питання. Хороший керівник дає чіткі відповіді і максимально ввічливий у спілкуванні.

Не запитуйте, на яку кількість осіб розраховано залу – дізнайся, яка площа приміщення. На одну людину потрібно 2 квадратних метри.

Остерігайся ресторанів, що женуться за вигодою. Вони скажуть, що зал може вмістити 50 осіб тоді, коли він розрахований усього на 40. У результаті гостям ніде буде розвернутися або потанцювати.

Запитайте, чи можна привезти свій торт, алкоголь і фрукти? Це значно скоротить витрати на весільне меню.

Підніміть питання декору ресторану. Якщо ви плануєте весілля у певній палітрі, зал необхідно оформити у відповідних кольорах. Дізнайтеся:

  • Якого кольору будуть скатертини і серветки?
  • Є чохли на стільці? Якого кольору?
  • Чи входить оренда чохлів у вартість оренди зали чи необхідно оплачувати окремо?

Дізнайся, скільки складатиме вартість роботи обслуговуючого персоналу. Навіть найбільш професійний офіціант якісно обслужить 7-10 гостей. Не більше. Інакше не уникнути затримок.

В кінці розмови обговоріть фінансові запитання: вартість оренди зали, ціна обслуговування, розмір передоплати для бронювання, готівковий або безготівковий розрахунок.

Дізнайся вартість оренди залу заздалегідь. Ця сума часто не входить у вартість банкету. Якщо забудете обговорити це з адміністратором, не дивуйся, якщо у загальному рахунку буде на декілька нулів більше.

10 важливих дрібниць:

  1. Якою датою треба затвердити остаточне меню?
  2. Можна коригувати кількість осіб? До якої дати? У якому діапазоні?
  3. Чи є знижки? Наприклад, за раннє бронювання.
  4. Умови оренди обладнання: проектора, звукової апаратури і т. д.
  5. Дозвіл на розважальну програму: фаєр-шоу або салют.
  6. Коли можна почати оформлення зали та підготовку до банкету?
  7. Коли декор потрібно вивезти з ресторану?
  8. Чи можна продовжити свято і за яким тарифом?
  9. Чи можна отримати завірену копію меню разом із договором?
  10. З ким координуватися у день весілля з організаційних питань?

Крок №3 Перевірка

Ось місія для секретних агентів: вам необхідно завітати у вибраний ресторан ревізорами. Оцініть не лише смак, але і подачу страв. Подивіться, скільки готувалася їжа і як вона виглядає, чи ввічливий персонал.

Згадайте під час тестового візиту, що ви відзначаєте важливу подію. Подивіться на реакцію офіціантів, і як це вплине на обслуговування. А поки замовлення готується, оцініть атмосферу ресторану і контингент. Публіка в закладі демонструє його репутацію.

Крок №4 Укладення договору

Цей пункт забезпечує гарантії і спокій. Не нехтуй договором.

У договір вносять:

  • Дату весільного банкету. Час початку і закінчення.
  • Точне меню, іноді з конкретним часом подачі страв.
  • Перелік продуктів і напоїв, які адміністрація дозволяє привезти з собою.
  • Вартість: оренди зали, обслуговування та додаткових послуг.
  • Дату остаточного розрахунку.
  • Розміри штрафів за недотримання умов договору.

У разі відмови від бенкетного залу, аванс вам не повернуть. Ресторан забере його.

Важливо: обговори з адміністратором, чи може змінитися ціна оренди і попроси прописати цей нюанс в договорі.

За якими критеріями вибрати ресторан на весілля?

Кухня

Спершу визначтеся із кухнею, врахувавши ваші смаки і смаки гостей. Меню повинне відповідати стилю весілля. Якщо в залі, оформленому під Прованс, подають українські страви – це безглуздо.

Зверніть увагу на ціну кожної страви.

Формат

Визначтеся між банкетом і фуршетом. Під час фуршету гості не матимуть місць за столом, але в залу поміститься більше гостей. Фуршет буде ідеальним варіантом, якщо ви не плануєте тривалого за часом заходу.

З банкетом вечірка обіцяє бути бурхливрю і довготривалою. Краще забезпечити гостям комфортні стільці. Знадобиться більше простору.

Інтер’єр і стилістика

Можна витратити десятки тисяч на оформлення класичного італійського залу в індустріальному стилі, а в результаті він буде виглядати недоречно. А витончене європейське весілля в ресторані української кухні – це взагалі смішно. Усе буде смачно, але атмосфера непідходяща. Тому вибирай ресторан з інтер’єром і меню у стилістиці весілля.

Пам’ятайте! Повністю переформатувати приміщення під стиль заходу не вдасться.

Екстер’єр і прилегла територія

Взимку буде весілля або влітку, гості все одно будуть виходити на вулицю, щоб подихати свіжим повітрям. І тут ніщо не повинно зіпсувати їхнього враження. Простора тераса або доглянутий дворик – це великий плюс. Їх теж може прикрасити флорист і декоратор.

Домовся з адміністрацією розмістити у дворику фото-зону або зону відпочинку.

Додаткові зали

Якщо ви орендуєте не весь ресторан, а один бенкетний зал, поцікався, що буде відбуватися в сусідніх приміщеннях. Корпоратив, ювілей або ще одне весілля? І пам’ятайте, що за таких умов буде гучно, метушливо і сумбурно, а під час першого танцю з-за стіни може доноситися чиєсь вітання чи гра DJ. Обговоріть шумоізоляцію зали з адміністратором.

Санвузли

Яка кількімть, якого розміру, є чи в них мило, дзеркало, сушарки для рук. У хороших ресторанах з цим немає проблем, але перевірити вбиральню все одно треба.

Паркування

Припаркувати весільний кортеж де-небудь у дворі – не наш варіант. Ви у гарній сукні, у вечірньому вбранні повинні під’їхати до ресторану, з комфортом вийти з машин і зручно пройти до банкетного залу. Тому дізнайся заздалегідь, скільки є паркувальних місць біля ресторану.

Скільки коштує оренда ресторану для весільного банкету?

Практично половина весільного бюджету витрачається на комфорт і частування гостей. Адже хочеться, щоб все було на найвищому рівні: офіціанти не забували наповнювати келихи, в залі не смерділо горілою куркою, щоб “цезар” не подавали з петрушкою. Скільки ж коштує такий бенкет?

Середня вартість банкету в Києві – 800-1000 гривень на особу, в Миколаєві – від 700 гривень. У ресторанах високого класу ціна може бути і вище, наприклад, 2-2,5 тисячі на одну особу.

Весільний фуршет – це економний варіант весілля. Кілька годин у такому форматі обійдуться в 350-500 гривень за одного гостя.

А що з алкоголем? Тут є два варіанти:

  1. Половину замовити в ресторані і половину привезти з собою.
  2. Заплатити”корковий збір”, тобто привезти весь алкоголь, але ресторан бере плату за відкорковування кожної пляшки.

Домовитися щодо кондитерських виробів можна, але це трохи складніше. Швидше за все, у вас попросять сертифікат якості десерту.

Ось таблиця з весільними цінами в Україні.

Закриття ресторану2000-3000 грн.
Вартість банкету (на одну особу)500-1000 грн.
Оренда території для виїзної церемонії1000-2000 грн./год
Оренда обладнаннявід 500 грн.
Понаднормова робота DJвіл 500 грн.
Обслуговування+10% до суми банкету
Алкоголь50% від передбачуваної вартості
Корковий збір (за одну пляшку)10-30 грн.
Кондитерські вироби (за кілограм)від 200 грн.

Як розрахувати кількість їжі?

Як правильно розрахувати алкоголь для весілля – можна прочитати тут. Про їжу поговоримо зараз:

  • У весільному меню повинно бути 3-4 види салатів: з м’яса, риби, птиці або морепродуктів.
  • Холодні закуски подаються з розрахунку 300-400 грамів на одного запрошеного. Замовте овочеве, сирне, м’ясне і рибне асорті. Не забудь про соління.
  • З гарячих закусок на весіллях користується попитом жульєн: курячий або грибний. По порції на кожного гостя.
  • Основное горячее блюдо замовляють з гарніром: 250-300 грамів на особу.

Дозвольте гостям вибирати. Введіть в меню кілька різних за складом, але приблизно однакових за вартістю гарячих страв. Це може бути соковитий стейк або запечена рибка.

  • Якщо запрошуєте вегетаріанців, замовте для них овочеві страви.
  • Всього на банкеті на людину необхідно 1-1,2 кілограми їжі без урахування торта. Його замовляють додатково, з розрахунку 120-150 грамів на одного гостя.

Поділитися цим матеріалом